Dovršena energetska obnova zgrade Doma zdravlja Sisak

U Domu zdravlja Sisak obilježen je završetak Projekta „Energetska obnova zgrade Doma zdravlja Sisak“.

Obnova je financirana sredstvima Europske unije, 60% do 80% za različite aktivnosti. Ravnateljica Doma zdravlja Ankica Grubišić istaknula je da su ostvarene velike uštede: “Vrijednost investicije po početnom Projektu bila je 7.915.159,44 kuna, iznos od 4.737.475,81 kuna trebala je sufinancirati Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a učešće vlastitih sredstava prema početnom Projektu iznosio je 3.177.683 kuna. Nakon obavljene javne nabave, izbora najpovoljnijeg dobavljača i završetka kompletnih radova sa okončanom situacijom, ukupni troškovi su smanjeni za čak 25%. Sada iznose 6.230.722 kuna, a iznos EU fondova je 3.754.284 kuna. Učešće vlastitih sredstava iznosi 2.476.438 kuna, a vlastita sredstva su osigurana preko kredita HBOR-a na rok otplate od 13 godina sa 0,25% kamata.”

Grubišić je naglasila što je sve ostvareno dovršetkom radova: “Povećanje toplinske zaštite vanjskih zidova, toplinske zaštite stropa prema negrijanom prostoru i toplinske zaštite krova iznad grijanog prostora, zamjena vanjske stolarije, poboljšanje postojećeg sustava grijanja, zamjena unutarnje rasvjete učinkovitijom (LED rasvjeta), uvođenje sustava automatizacije upravljanja zgradom i daljinskog očitanja potrošnje energije i vode i sustava kontrolnih mjerila energenata i vode. Još je ostalo samo finaliziranje Projekta u smislu administrativnih radnji do kraja izvođenja.”

U ime i za naslov investitora stručni nadzor obavila je tvrtka SI-ING d.o.o. Sisak, čiji je direktor Siniša Batinić istaknuo da su postignuti projektirani i zadani ciljevi: “Ušteda u potrošnji toplinske energije za grijanje i kuhanje 56,37%, ušteda primarne energije 44,36%, smanjenje štetne emisijie CO2 49,73% te naravno povećanje ugodnosti boravka korisnika zgrade. Završnim energetskim certifikatom dokazan je i potvrđen završetak ove energetske obnove gdje smo obavljanjem ovog programa “Energetska obnova zgrade Doma zdravlja Sisak” sa razreda F postali energetski razred C.”

Svima koji su sudjelovali na Projektu čestitao je župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić podsjetivši da je proteklih nekoliko mjeseci bilo brojnih popratnih poteškoća: “To najbolje znaju naši izvođači, a naravno i nadzor i projektant, da je objekt rađen za vrijeme radnog vremena kada su ovdje dolazili, pacijenti i djelatnici, imali smo i početak pandemije i svi smo se u tome trebali snalaziti, nije bilo jednostavno. Čestitke na tom zahvatu! Uz ovaj Projekt, obnovljen je i glavni ulaz, koji uz pristupne rampe je iz jednog drugog projekta kojega također provodi Sisačko-moslavačka županija, na poboljšanju infrastrukture za kretanje osoba s invaliditetom.”

Žinić je na kraju izrazio uvjerenje da će se u budućnosti promijeniti i način grijanja u Domu zdravlja, koje je za sada na lož ulje. Spomenimo na kraju i da su svi radovi završeni u roku.

izvor: Radio Banovina

foto:smz.hr